Als docent ben je er al langer niet meer zeker van dat als de leerlingen goede cijfers bij je halen, dat dat komt door je uitstekende lessen of dat leerlingen (ook) elders hun kennis opdoen. Recentelijk lazen we in de Volkskrant over het Melanchton Kralingen, die leerlingen ook (na schooltijd) nog helpt als ze extra hulp nodig hebben. Er is een wildgroei van huiswerkinstituten en meestal zijn die helemaal niet nodig. Scholen kunnen veel meer doen om leerlingen op maat hulp te bieden. Uitleg geven via YouTube is daar één mogelijkheid van. In de Volkskrant van 5 februari wordt ingegaan op de kracht van YouTube-docenten. Dit zijn docenten die in eerste instantie voor hun eigen leerlingen uitleg geven via dit kanaal, maar er al snel achter komen dat soms duizenden andere leerlingen van heel andere scholen, deze lessen ook gaan gebruiken. Niets is zo lekker als liggend op bed via een iPad een goed stuk visueel ondersteunde uitleg tot je te nemen. Meestal geldt: ‘hoe meer tijd leerlingen aan hun leerstof besteden, hoe beter’.
Naar artikel over bijles op school [3 februari]: [ klik hier ]
Naar artikel over YouTube [5 februari]: [ klik hier ]
Toetsenbank Aardrijkskunde
Wij hebben voor het vak aardrijkskunde alle op YouTube aanwezige lessen de afgelopen jaren in een simpele oefentoets van twee schermen gegoten. Op het eerste scherm staan de titel en het onderwerp en een link naar het filmpje en op het tweede scherm wordt het filmpje direct embedded getoond. Wat is hiervan het voordeel voor een docent:
- De docent kan direct op onderwerp zoeken in de toetsenbank en hoeft niet meer op YouTube de tientallen docenten af te zoeken naar een filmpje over onderwerp x.
- Elk filmpje kan worden ingepland in Quayn, voor één leerling of een hele groep. In Quayn kan gezien worden of de leerling het filmpje heeft gestart en hoe lang de ‘toets’ heeft open gestaan.
- We bieden alle YouTube-toetsen ook aan als mini-itembank, zodat docenten er zelf controlevragen aan toe kunnen voegen. Hiermee zijn snel eigen ‘flipping-the-classroom’-lessen te maken.
- We ontsluiten filmpjes van onder meer van de YouTube-kanalen: David Pijpaert, Graaf GEO, Juf Kok, Martin Bakker, kennisclips, Meneer Wiersma, Totally Geography, Wigcher Vertraete en Ytje Holtrop. Alles dat maandelijks nieuw uitkomt, voegen we toe. Gebruikers kunnen ons nieuwe kanalen tippen.
- Alle filmpjes zijn op onderwerp te vinden, maar ook op maker en via een uniek nummer. De nummers vindt u in een online toegankelijke totaallijst, die we real-time wekelijks bijhouden. Zie de link hierna.
- Via [ deze link ] kunt u zien bij welke filmpjes er al toetsen zijn ontwikkeld. Zie hiervoor op het tabblad (geheel onderaan naar rechts bladeren) de tab ‘15000 | Leervideo’.
In totaal hebben we nu al zo’n 300 filmpjes ontsloten. Wat opvalt is dat docenten vooral uitleg geven bij onderwerpen binnen het domein Systeem Aarde. Er zijn echter ook docenten die strak de paragraafindeling van hun methode volgen.
Meer formatief aanbod in school
Als scholen per vak en binnen dat vak per niveau en onderwerp een uitgebreid aanbod van extra leermateriaal aanbieden, zal de noodzaak voor ouders en leerlingen om elders onderwijs te gaan shoppen, snel afnemen. Quayn is een uitstekend middel om al dit soort online leerbronnen te ontsluiten. Elke Quayn-bron kan weer als link in een leerplatform worden geplakt, maar soms ook volledig in het leerplan worden geïntegreerd, zoals in magister.me (met Quayn-koppeling). Wilt u met uw team leren werken met de videolessen in onze Quayn-toetsenbank, vraag dan [ een training ] aan.
De Toetsenbank Aardrijkskunde wordt wekelijks doorontwikkeld door bureau opdendrieberg te Ede. [ naar alle informatie hierbij ] De toetsen zijn alleen te gebruiken binnen instellingen die beschikken over een licentie op het online toetsprogramma Quayn van De Rode Planeet bv + een licentie op de toetsenbank.
Informatie aanvragen of bestellen
- We hebben [ een website ] met alle informatie en tientallen schermafdrukken van voorbeelden bij elk thema.
- Naar een [ online presentatie] bij de toetsenbank.
- Een e-mail met alle informatie voor uw sectie kunt u aanvragen via [ dit formulier ]. U kunt ook een op te geven aantal flyers per post aanvragen.
- U heeft Quayn? U kunt gratis twee weken toegang aanvragen voor de Quayn Toetsenbank Aardrijkskunde. Dat kan via [ dit formulier ]. Daarna vragen we of u verder wilt. U zit nergens aan vast.
- Wilt u eerst een [ training ] erbij hebben, dan zetten we de itembank gratis een jaar voor uw instelling open.
Aanbieding
- Geldig tot 31-06-2020: als u een training aanvraagt voor uw sectie, krijgt u de toetsenbank er voor één jaar gratis bij. Tijdens de training leert iedereen in een middag te werken met de toetsenbank. De school dient zelf te zorgen voor een Quayn-licentie.
- Een licentie aanvragen met factuur kan via [ dit formulier ] of kunt u direct bestellen via onze [ webwinkel ].