Op 12 december promoveert Tim Post in Enschede op: ‘Fostering inquiry-based pedagogy in primary school: A longitudinal study into the effects of a two-year school improvement project’. Hij heeft daarvoor onderzoek gedaan en pilots gedraaid rond  ‘nieuwsgierig en onderzoekend denken in de klas.

Het proefschrift toont aan dat een school-brede benadering voor de implementatie van Wetenschap & Technologie (W&T) in het basisonderwijs, in combinatie met uitgebreide attitudegerichte en didactische leerkrachtprofessionalisering met een brede focus op het W&T-onderwijs, basisscholen kan helpen om het W&T-onderwijs te integreren in de eigen schoolpraktijk. Tegelijkertijd onderstrepen de bevindingen dat het niet eenvoudig is voor scholen om W&T en de bijbehorende didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren te implementeren.

Docenten zullen daartoe eerst zélf overtuigd moeten raken van het nut, het plezier en de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren door te onderzoeken en te ontwerpen. Daardoor zijn zij in staat als authentieke rolmodellen te fungeren voor hun leerlingen, en kan de school een plek worden waar het nieuwsgierige, creatieve en gedurfde denken van leerlingen niet alleen overleeft, maar juist floreert.

Naar verdere informatie: [ klik hier ]
Proefschrift als PDF inzien (Engels, met Nederlandse samenvatting): [ klik hier ]

timpost_2019

Modellen
In het onderwijs wordt bij nascholing vaak het TPACK-model gehanteerd: hiermee kunnen docenten kritisch kijken in hoeverre ze vaardigheden in huis hebben om ict-gerelateerde onderwerpen in te zetten in hun eigen onderwijspraktijk.

In 2019 verscheen een alternatief hiervoor: PEAT. Erg interessant, ook gezien het onderzoek van Tim, is hierbij de uitgesplitste aandacht voor de ‘attitudinal dimension’. Heb je geen positieve basishouding ten aanzien van een ontwikkeling, dan is het moeilijk docenten daarbij te scholen. Daarnaast is ook een ‘ethical dimension’ toegevoegd, die in TPACK ontbreekt. Voor nascholers goed om hier eens naar te kijken. TPACK zelf zit vooral in de hoek van de ‘pedagogical dimension’.

pead_2019

Bron: https://dicte.oslomet.no/



Opdendrieberg
verzamelt weblinks naar alle mogelijk educatieve projecten, conferenties, links over toetsing, (toets)literatuur, toetsbegrippen, veilig toetsen, ict&didactiek, (toets)software en lms-en.

[ naar ingang voor alle links ]

Advertentie