Laten we naast praten ook eens wat gaan doen
Onderwijsinstellingen in Nederland zijn continu bezig met het scholen van docenten op het gebied van pedagogiek en didactiek. In mijn 22 jaar als docent heb ik vele tientallen van dat soort cursussen doorlopen. Die kostten altijd veel tijd en als puntje bij paaltje kwam, mocht je daarna zelf de (ver)nieuwe(nde) leermiddelen gaan bouwen, op basis van steeds weer veranderende inzichten. In die tijd al leek het mij handiger naast al dat gepraat ook met groepen collega’s samen gaan te bouwen aan die leermiddelen en toetsen. In mijn geval voor de vakken aardrijkskunde en geschiedenis en informatica. Dat heb ik onder meer gedaan vanuit de stichting Geodata (1987-1997) en binnen de Digitale School (1993-1998). Het idee van het aanleggen van een centrale database met toetsen is altijd in mijn hoofd blijven borrelen. In de tijd dat ik binnen het KNAG actief was bij het tijdschrift Geografie(-Educatief), schreef ik daar regelmatig over.

Sinds kort heb ik weer tijd om voor het vak aardrijkskunde weer een dergelijk project te starten: de Quayn Toetsenbank Aardrijkskunde. In dit artikel belicht ik deze toetsenbank, die inmiddels klaar is en al op de eerste scholen wordt ingezet. De school moet beschikken over een licentie op Quayn. De toetsenbank is per BRINnr via een jaarlicentie aan te schaffen bij opdendrieberg. Docenten vinden na aanschaf alle toetsen in het mapje Externe Projecten | opdendrieberg.

ak_toetsenbank

Waar halen we de tijd voor ontwikkelen vandaan?
Heden ten dage hebben docenten een toenemende behoefte aan voldoende formatieve oefentoetsen. We lezen en horen er veel over, we gaan er voor naar toetsconferenties, maar veelal houdt het dan ook wel op. Het ontbreekt vrijwel alle docenten gewoonweg aan tijd en soms ook aan de kunde, om die zelf te gaan ontwikkelen. En juist die toetsen ontwikkelen wij vanuit opdendrieberg. Voorlopig doen we dat specifiek en alleen voor het vak aardrijkskunde, maar misschien gaan we op termijn meer vakken ondersteunen. De scholen die hier nu al gebruik van maken, dekken met de vele duizenden direct inplanbare oefentoetsen in één klap de basisthema’s van het vak af, zodat hun docenten zich verder kunnen concentreren op het ontwikkelen van goede eigen eindtoetsen en andere leermiddelen.

Wat is er beschikbaar?
We hebben inmiddels na twee jaar bouwen, zo’n 4500 oefentoetsen beschikbaar. De toetsen zijn in Quayn ingedeeld in mappen, maar zijn daar ook op metadata te vinden. Tik een zoekwoord in en u vindt alle toetsen bij dat onderwerp. Ideaal om ook methode-overstijgend op thema te kunnen zoeken. Elke toets heeft een uniek nummer, zodat daarop gezocht en gecommuniceerd kan worden.

In een online beschikbare Excel-overzicht is elke toets opgenomen en te vinden. Deze Excel wordt wekelijks bijgewerkt. De toetsnummering is in Quayn én in de Excel zichtbaar in alle overzichten. Zou u zelf die 4500 toetsen gaan ontwikkelen, dan zal dat zo’n 3000-6000 uur tijd kosten. En wij ontwikkelen wekelijks nieuwe toetsen bij. Het zal duidelijk zijn dat u die toetsen dan beter als sectie kunt inkopen. Alle beeldmateriaal wordt zelf gemaakt, deels ingekocht bij Shutterstock en verder maken we gebruik van open foto-archieven als Pixabay.

ak_projecten_01
[ hier is in Quayn gezocht naar toetsen via het zoekwoord ‘brazilie’ en dat geeft 48 hits, bij  onderwerpen van topografie tot atlasvragen ]

De gevulde thema’s zijn:
(tussen haakjes bij benadering de aantallen beschikbare toetsen)

  • Topografie. Met meerdere manieren van oefenen bij Nederland, alle landen van de wereld en bij gebieden (650).
  • Atlastraining. Zowel bij de kaarten uit de Grote Bosatlas als bij de Alcarta Atlas (700).
  • Methodetraining. We bieden een paragraaf- en een hoofdstuktoets aan bij vrijwel alle bekende lesmethodes, voor alle leerjaren vo en niveaus vo (1200).
  • Examens. Alle examens van alle tijdvakken, van alle niveaus, van de laatste jaren. Zowel integraal als op onderwerp ingedeeld. Alles van 2019 is al opgenomen (300).
  • Videolessen. In te plannen bronnentoetsen, verwijzend naar vele honderden aardrijkskundige video’s in YouTube (van collega-docenten) en SchoolTV (450).
  • VO-Content. Verwijzingstoetsen, naar elk los onderdeel binnen deze online lesmethodes (150).
  • Landentoetsen. Toetsen over landen, maar ook bij de volksliederen, wereldmuziek en vlaggen daarvan (750).
  • Andere thema’s zijn: actualiteit (in samenwerking met partijen als GeoBronnen), begrippen, games, werken met bronnen en kaarten en quizzes (300).

ak_projecten_02
[ links ziet u de mappenindeling en rechts de beschikbare toetsen binnen de gekozen map en een preview van een willekeurige vraag van zo’n toets ]

Voordelen van de toetsenbank
Het gebruik gaan maken van een in te kopen basistoetsenbank heeft grote voordelen voor de school:

  • Elke docent kan er mee aan de slag. Of die docent nu beginnend is, geen of wel een bevoegdheid heeft of heel ervaren: dat maakt niet uit.
  • Elke docent kan direct actief meedoen binnen projecten voor formatief leren. Er is geen argument meer dat er niets is en dat er geen tijd is om het te maken.
  • Wil de school een eigen in(aan)vulling, dan kunnen docenten zelf  hun toetsen aanleveren voor het ‘itembank’-deel. Alle collega’s kunnen daar dan straks ook over beschikken.
  • Eindelijk kunnen vaste onderdelen als: werken met de atlas, topografie, basisbegrippen rond weer&klimaat, aandacht voor vakantiebestellingen, e.d. eindeloos getraind en geoefend worden. Er is voldoende aanwezig om hierbij te blijven oefenen.
  • Docenten kunnen leerlingen individueel wel of niet extra oefeningen aanbieden bij alle bekende lesmethodes en onbeperkt examentraining aanbieden.
  • Door ook gebruik te maken van de voorleesstemmen van ReadSpeaker kan ook spraakondersteuning worden aangeboden.

Wat heeft u als school nodig?

  • Een licentie op Quayn. Te regelen via [ De Rode Planeet bv ].
  • Een jaarabonnement op de Quayn Toetsenbank Aardrijkskunde, af te sluiten via [ opdendrieberg ]. Kosten bedragen euro 149 (per jaar/excl. 21% btw.)
  • Let op: heeft uw school een licentie op Quayn CONTENT (de meest uitgebreide Quayn-licentie), dan heeft u al toegang tot onze toetsenbank. (licentievormen waar de toetsenbank nog niet bij zit: BASIC, PLUS en SUITE).
  • Aangeschaft? U vindt hem in Quayn al onder Projecten | Externe projecten | opdendrieberg. U kunt er direct mee aan de slag.

Wat kan een docent ermee doen?
Na aanschaf kan een docent direct elke oefentoets inplannen voor de eigen leerlingen. Leerlingen starten ze daarna op binnen de Quayn Cursistenportal van de school. Alle resultaten komen gewoon binnen in het eigen schoolaccount.

Elke Quayn-toets kan direct ingepland worden als Magister ELO is gekoppeld, binnenkort binnen magister.me worden ingepland in een leerlijn, maar ook als opstartlink bij een opdracht vanuit elo’s en leerplatformen als itslearning, Google Classroom, LessonUP, LearnBeat en SOMtoday worden gekoppeld. In ons Cursusboek Quayn – deel II laten we zien hoe dat werkt.

Wij ontwikkelen er iedere week een reeks nieuwe toetsen erbij. Op [ dit adres ] kunt u zien wat we de afgelopen twee jaar per week hebben ontwikkeld. We bieden scholen trainingen aan bij het gaan werken met de Quayn Toetsenbank Aardrijkskunde. In ons tweede cursusboek bij Quayn gaan we in op het gebruik van deze toetsenbank.

Informatie aanvragen of bestellen

  • We hebben [ een website ] met alle informatie en tientallen schermafdrukken van voorbeelden bij elk thema.
  • Naar een [ online presentatie] bij de toetsenbank.
  • Een e-mail met alle informatie voor uw sectie kunt u aanvragen via [ dit formulier ]. U kunt ook een op te geven aantal flyers per post aanvragen.
  • U heeft Quayn? U kunt gratis twee weken toegang aanvragen voor de Quayn Toetsenbank Aardrijkskunde. Dat kan via [ dit formulier ]. Daarna vragen we of u verder wilt. U zit nergens aan vast.
  • Wilt u eerst een [ training ] erbij hebben, dan zetten we de itembank gratis een jaar voor uw instelling open.Aanbieding tot 31-12-2019: als u een training aanvraagt voor uw sectie, krijgt u de toetsenbank er voor één jaar gratis bij. Tijdens de training leert iedereen in een middag te werken met de toetsenbank. De school dient zelf te beschikken over een Quayn-licentie.
  • Een licentie aanvragen met factuur kan via [ dit formulier ] of direct bestellen via onze [ webwinkel ].

Oproep
We gaan naast de verzameling beveiligde projecten, binnenkort ook aan te passen itembanken vrijgeven binnen de licentie. Hierin komen vragen die docenten aardrijkskunde ons aanleveren en die we na het uitvoeren van een redactie, vrij binnen de itembanken zullen mee gaan verspreiden onder de licentiehouders. Doel is de komende jaren ook een grote verzameling, zelf te arrangeren en aan te passen, summatieve toetsen te ontwikkelen. Laat het even weten als u interesse hebt en ik stuur u de aanleverinstructies erbij. U bepaalt daarna zelf of u daadwerkelijk gaat bijdragen. Het is tevens een unieke mogelijkheid uw bestaande Word-toetsen door ons naar digitaal te laten omzetten. In de itembank-omgeving komen speciale mappen met geoptimaliseerde toetsen voor het afdrukken naar papier (zoals toetsen met veel open vragen) en voor apps als socrative en kahoot (honderden quizzes).

Deelnemers aan landelijke projecten als de aardrijkskunde olympiade, GeoFuture-scholen, iScholen, VO-Content, Wikiwijs, waterproject, duurzaamheid, gemeentes, provincies, waterschappen, weerinstituten, GIS-projecten en meer, kunnen overwegen hoe (oefen)toetsen kosteloos via onze omgeving aan te bieden aan hun gebruikers. Deze gebruikers dienen dan zelf een licentie op Quayn en de toetsen te regelen. Neem contact op als u wilt samenwerken.

Wilt u mee doen? Stuur dan een mailtje naar info@opdendrieberg.nl
Uw contactpersoon: Allard Bijlsma [ geograaf en oud-docent aardrijkskunde ]

collage_nieuw_750.jpg

[ gaat u al deze 4500 oefentoetsen zelf nog een keer maken of koopt u die gewoon in 1x in? ]



CURSUSBOEK

Het Cursusboek Quayn deel II is verkrijgbaar via onze [ webshop ]. Onderwijsinstellingen kunnen het ook op [ factuur ] bestellen. In januari 2020 verschijnt het Cursusboek Formatief Toetsen. Hierin laten we zien hoe u formatieve toetsen ontwikkelt en inzet binnen zo’n 25 verschillende toetsapplicaties. Ook hierin zal Quayn uitgebreid aan bod komen.

De delen I en II zijn los en met korting als set verkrijgbaar. Naast een papieren variant is er ook een online versie van het boek verkrijgbaar. Schaft u de laatste aan, dan krijgt u een half jaar online toegang tot het boek en de links naar de presentaties per hoofdstuk.



Toetsbureau opdendrieberg
 wil met deze reeks van boeken een brug slaan tussen alle theorie rond summatief en formatief toetsen én het in de praktijk brengen hiervan én het leren ontwikkelen van de gewenste oefentoetsen. Wij verzorgen ook [ trainingen ] rond het opzetten van een instellingsbrede itembank en geven basistrainingen bij onze cursusboeken.

Quayn_deel2_cover_750

 

Advertentie