Bouwers van toetsen hebben vaak na een tijdje weinig moeite met het maken van goede toetsvragen en het gebruiken van de verschillende itemtypes. Veel problemen doen zich daarentegen voor bij het juiste gebruik van beeldmateriaal en audio- en videobronnen. We merken dit aan het soort van vragen die aan de helpdesk worden gesteld.

quayn_deel1_voorkant_blog

AFBEELDINGEN
Bij het gebruik van afbeeldingen is het belangrijk iets te weten over opslagtypes, pixels en beeldschermresolutie. Het is niet de bedoeling met uw telefoon foto’s te maken en die zonder enige nabewerking op te nemen in een online toets. Een standaardfoto op een Samsung S9 heeft een grootte van 2880×2160 pixels en heeft een bestandsgrootte van rond de 2MB. Laat u 30 cursisten via wifi een toets afnemen, waarin tientallen van dit soort foto’s zijn opgenomen, dan zal dat zonder twijfel vertraging ‘op de lijn’ gaan geven. En dat terwijl een beeldgrootte van bijvoorbeeld 900×675 pixels groot zat is om die als duidelijk leesbare bron te gebruiken. Zo’n bestand is dan nog maar 228 kB (= 8x zo klein) groot. In de praktijk zullen beide bronnen ongeveer even groot worden getoond, omdat de grote bron door Quayn verkleind wordt tot wat binnen een beeldscherm past. Dat scheelt dus nogal. Het is dan dus zaak te leren hoe u vooraf uitsnedes (cropping) kunt maken of afbeeldingen te verkleinen (met behoud van aspect ratio). Een groot 24″ beeldscherm kan meestal maar zo’n 1920×1080 pixels weergeven en ‘kleinere’ beeldschermen al snel niet meer dan 1440×900 pixels. Het heeft, zeker bij foto’s, daarom geen enkele zin afbeeldingen groter aan te bieden. Heeft u toch grotere foto’s of bouwtekeningen als bron nodig, zet die dan om naar een PDF en koppel die dan daarna aan een toets. De PDF-reader heeft eigen voorzieningen voor in- en uitzoomen in huis, waardoor grote afbeeldingen superscherp kunnen worden bekeken.

quayn_I_h09
[ een uitgebreid extra hoofdstuk dat u helpt bij het gebruik van bronnen ]

Wat betreft bestandsformaten: gebruik bij foto’s bij voorkeur de formaten PNG of JPG, maar bied zwart-wit schema’s en lijntekeningen of afbeeldingen van teksten, altijd als GIF (maximaal 256 kleuren) aan. Die zijn nog kleiner qua grootte en geven geen vervuiling in de witte achtergrond. Er zijn  tientallen gratis programma’s die foto’s kunnen verkleinen of aanpassen. Een mooi en gratis programma voor gebruik onder Windows die dat ook batchgewijs kan doen is Irfanview. Een goed en gratis programma voor het opnemen van uw stem voor bijvoorbeeld een PODcast is Audacity. Wilt u toch perse een videofile direct in Quayn opnemen, gebruik dan enkel het MP4-formaat en maak de video dan zo klein (= kort) mogelijk.

VIDEO EN GELUID
Bij video en geluid kunt u beter de bestanden op een online server plaatsen, die ze daarna streaming aanbiedt via een stuk embedded code. Bij video zijn YouTube en Vimeo goede kandidaten en bij audio is dat bijvoorbeeld Soundcloud. Koppel deze bestanden daarna via een url of via embedded code aan de toets en ze zullen minder effect hebben op de belastbaarheid van de (wifi)verbinding.

figuur_09-12
[ Audacity is en en gratis en het kan eigenlijk alles wat u wilt met geluid ]

ZELF AAN DE SLAG
In het Cursusboek Quayn – deel I ga ik in twee hoofdstukken uitgebreid in op het zo optimaal mogelijk inzetten van beeldmateriaal, geluid en video. Vanuit het boek wordt verwezen naar een voorbeeldtoets, waarin afbeeldingen in allerlei pixelgroottes zijn opgenomen. Dit pakket met afbeeldingen is te downloaden, zodat u daar zelf mee kunt gaan experimenteren. De link ernaar staat in het boek.

figuur_09-11
[ bij het boek bieden we een werkende oefentoets en oefenbestanden aan ]

CURSUSBOEK
Het Cursusboek Quayn deel I is verkrijgbaar via onze [ webshop ]. Onderwijsinstellingen kunnen het ook op [ factuur ] bestellen. In oktober verschijnt deel II bij Quayn (samenwerken, werken als auteur, adaptief toetsen, beheer, sso inloggen, elo-koppeling, e.d.) en begin 2020 ons Cursusboek Formatief Toetsen. Hierin laten we zien hoe je formatieve toetsen ontwikkelt en inzet binnen zo’n 25 verschillende toetsapplicaties. Ook hierin zal Quayn uitgebreid aan bod komen.Toetsbureau opdendrieberg
 wil met deze reeks van boeken een brug slaan tussen alle theorie rond summatief en formatief toetsen én het in de praktijk brengen hiervan én het leren ontwikkelen van de gewenste oefentoetsen. Wij verzorgen ook [ trainingen ] rond het opzetten van een instellingsbrede itembank en geven basistrainingen bij onze cursusboeken.Quayn_cover_170x240mm_v3-B

Advertentie