In het tijdschrift ‘Educational Reseach Review’ is een artikel verschenen, dat een reeks van andere onderzoeken naar effecten van ‘flipping the classroom’ heeft bekeken: ‘Effects of flipping the classroom on learning outcomes and satisfaction: A meta-analysis‘.
[ In Quayn is flipping-the-classroom eenvoudig vorm te geven ]
Wat we al langer wisten uit ander onderzoek naar gebruik van multimedia, naar e-learning en naar ict in educatie, wordt hier bevestigd in een zeer uitgebreid onderzoek:
- Flipping the classroom is pas zinvol als het juist wordt opgebouwd en ingezet. Zo maar een filmpje voorschrijven heeft geen zin.
- Een positief effect op het leren is aanwezig, mits geen gewone contacttijd hiervoor wordt ingewisseld.
- Het leereffect is groter als na het kijken van het filmpje een toets (quiz) wordt gegeven.
Naar het artikel: [ klik hier ]
Een programma dat ideaal is voor inzet bij de combi van filmpje + controletoets, is Quayn. In Quayn maak je eerst via een infoscherm de opdracht aan, dan laat je het filmpje zien en daarna volgen de controlevragen. Als docent kun je deze opdracht voor thuis inplannen, maar wel online zien wie de opdracht heeft uitgevoerd, hoe lang die heeft open gestaan (of het filmpje ook is bekeken) en wat er geantwoord is op de controlevragen. Is er metadata gekoppeld, dan kan bijvoorbeeld ook gezien worden welke onderwerpen beter of minder goed zijn begrepen.
[ voorbeeld van een vraag, direct onder een SchoolTV-filmpje. Deze onderdelen kunnen ook los van elkaar, op verschillende schermen worden geplaatst. ]
Bovenstaande vraag komt uit de ‘toetsenbank aardrijkskunde‘ van opdendrieberg.