Wij kijken al lang naar Finland als het gaat om het opzetten van goed onderwijs. Daar is nu een stap gezet om een einde te maken aan het leren van vakken.
Door: Allard Bijlsma
Het onderwijssysteem van Finland wordt beschouwd als één van de beste in de wereld. In de internationale ratings, staat het altijd ergens in de top tien. Maar de autoriteiten zijn niet bereid om op hun lauweren te rusten en ze hebben besloten om een echte revolutie door te voeren in hun schoolsysteem.
Finse ambtenaren willen schoolvakken uit het lespakket verwijderen. Er zal niet langer sprake zijn van lessen in natuurkunde, wiskunde, literatuur, geschiedenis of aardrijkskunde.
Het hoofd van het Ministerie van Onderwijs in Helsinki, Marjo Kyllönen, licht de veranderingen toe:
“Er zijn scholen die lesgeven op de ouderwetse manier die baat hadden aan het begin van de jaren 1900 – maar de behoeften zijn niet meer hetzelfde, en wij hebben iets nodig dat geschikt is voor de 21e eeuw .”
Kanttekening is wel dat dit wordt ingevoerd voor leerlingen vanaf 16 jaar. In Nederland zou je dan praten over leerlingen in de tweede fase. Op zich is dit nog niet zo gek, maar in Nederland zou zoiets niet handig zijn. Juist onze docenten die lesgeven in de tweede fase, zijn echte vakdocenten, die een universitaire studie in het vak dat ze geven hebben gevolgd. In Finland is een (post doctorale) lerarenopleiding een stuk didactischer qua insteek.
We gaan in 2020 zien hoe ver men daar komt en wat de resultaten hiervan zullen zijn. Tekenend is wel dat er grote problemen zijn in het Finse onderwijs en dat hun onderwijskundigen steeds vaker bij ons komen kijken, hoe goed wij het doen.
Ingang naar: [ artikel hierover ]