Het aantal problemen met internettoegang neemt wereldwijd sterk toe. Pessimisten voorspellen al het einde van een betrouwbaar internet. Wil je als instelling een tentamen of examen online inplannen, weet dan wat je doet.
Door: Allard Bijlsma

internet_op_eind

In een artikel in de Vlaamse krant [ De Morgen ]  van 29 september jl. wordt een somber beeld geschetst. In het onderwijs merken we het de laatste tijd vooral door de veelvuldig voorkomende Ddos-aanvallen en instellingen die getroffen zijn door ransomware. Steeds meer grote systemen, tot cloudaanbieders als Microsoft Azure, hebben de afgelopen weken soms vele dagen grote performanceproblemen gehad.

Verder zien we dat docenten steeds meer video en geluid koppelen aan hun Quayn-toetsen. Soms komen scholen tijdens hun ultieme test met 30 cursisten (lees: tijdens de toets) er pas achter dat het instellingsnetwerk hier grote problemen mee heeft.

De vraag is door dit alles gerechtvaardigd of het nog slim is om een tentamen een maand tevoren in te plannen voor online afname. Wie garandeert u dat er over een maand ook een stabiele internetverbinding actief is? In het bedrijfsleven wordt vooral bij internationals al steeds minder online geëxamineerd. Wij merken dat aan de groeiende belangstelling voor ons 100% offline werkende WinToets 5.

Vanaf 2017 zullen we een combiversie van Quayn en WinToets beschikbaar stellen, waarbij instellingen alle online toetsen gewoon zonder internet ook offline kunnen gaan afnemen. In 2010 dachten we nog dat WinToets eindig was, maar nu zien we weer een sterke groei van klanten die voor ‘online’ gaan voor het oefenen en ‘offline’ voor het beveiligd en betrouwbaar afnemen van examens.

>> Naar het artikel in De Morgen (wel even aanmelden bij Topics)

einde_internet

Advertentie