Twee dagen terug heeft Google een zogenaamde SteetView App gepresenteerd voor Android en iOS (iPhone, maar ook bruikbaar op iPad). Er hoeft niet langer via Google Maps en Apps van derden een 360 graden beeld opgevraagd te worden. De App is gratis en beschikbaar in de App Store en Android Play.
Door: Allard Bijlsma

Het mooiste van de App is dat je met een ingebouwde camera zelf een 360 graden beeld kunt maken en online kunt toevoegen aan het wereldwijde Google Maps. Dit maakt het mogelijk als docent vooraf een geografisch beeld te maken van een geografisch onderwerp (gletsjer/ uiterwaarde), een landschap (veen/ zeeklei), planologisch interessante plek (Maasvlakte/ tramlijn) of een plek die vraagt om een nieuwer beeld dan StreetView zelf biedt (Hoog Catharijne/ Rotterdam). Idealiter zouden docenten landelijk mee moeten werken aan de opbouw van een geografische verzameling 360 graden hotspots. Iets voor het KNAG of DigiSchool? Zonder de deur uit te moeten kunnen leerlingen opdrachten uitvoeren bij elke plek in de wereld.

Zelf foto’s maken
In de App zit een grote knop voor het maken van een eigen foto. Ga hierbij zo staan dat je eenvoudig rondom kunt fotograferen. Het programma toont een rond oranje balletje dat je moet ‘vangen’, waarna automatisch een foto wordt gemaakt. Daarna draai je naar links of rechts en ‘vangt’ steeds het oranje balletje, totdat je rond bent. Vervolgens maak je een ronde onder de gemaakte reeks foto’s en daar weer onder, totdat het gehele beeld vol is. Ook boven de eerste reeks maak je een reeks foto’s en pas dan kun je het geheel vastleggen en uploaden. Een icoontje (rechts) laat zien hoever je bent en of het beeld compleet is. Voor één beeld maak je al gauw een 35 foto’s. Voor het uploaden en toevoegen van een locatie volg je de aanwijzingen op het scherm. Iedere gebruiker van StreetView kan daarna rondkijken binnen jouw gemaakte foto. Zorg dat je exact op dezelfde plek ronddraait en niet gaat lopen onderwijl.

Leerlingen aan het werk zetten
Leerlingen kunnen tijdens echt veldwerk ter plekke rondkijken in je foto, vanuit hun eigen smartphone. Aangezien je de plek van opname kunt aangeven, kun je SteetView ook manipuleren. Zo kun je een 360 gradenbeeld in een gebouw maken en dat buiten het gebouw laten bekijken. Ook kun je beelden tonen die je tijdens een rondleiding of excursie hebt gemaakt, maar waar leerlingen niet kunnen komen. Een voorbeeld is de groeve van Winterswijk of een rondkijkje bovenop de Etna op Sicilië. Het gewone StreetView toont enkel beelden vanaf de weg. Zelf kun je beelden van een zandverstuiving of op de heide maken [ zie eigen voorbeeld ], die niet te zien zijn vanaf een weg.

Alle beeldmateriaal is ook op een DigiBord, denk aan Prowise Presenter, te tonen of via pc en laptop opvraagbaar. Aangezien elk beeld van een eigen url is voorzien [ zie eigen voorbeeld ], kun je die koppelen aan lesmateriaal of bronnen in een elo (als Magister of itslearning), koppelen aan menuprogramma’s als Netvibes of Symbaloo of als bron opnemen in een (oefen)toets in WinToets of Quayn.

streetview_ede_02

[ een kind kan de was doen: gewoon de oranje stip vangen in de cirkel ]

streetview_ede

[ je beheert zelf je eigen gemaakte 360 graden beelden.
Hier een voorbeeld, door mij gemaakt bij het gemeentehuis van Ede ]

streetview_wintoets

[ de url van de foto opgenomen als bron in WinToets 5.0.
De leerling kan tijdens de toets, 360 graden rondkijken in de afbeelding ]

Advertentie